marți, 9 februarie 2016

Copiii sunt expusi la un discurs online instigator - Ziua Internationala a Sigurantei pe Internet

ECDL a marcat astazi Ziua Internationala a Sigurantei pe Internet impreuna cu partenerii si sustinatorii proiectului Sigur.info, printr-o conferinta in cadrul careia studii realizate de Organizatia Salvati Copiii au relevat ca unul din doi copii din Romania a fost victima a diverselor forme de hartuire in mediul online. 
Mesajele instigatoare la ura patrund foarte usor prin canalele de comunicare online in conditiile in care, astazi, 90% dintre copii folosesc cel putin o retea de social media si, ca urmare, prevenirea si combaterea acestui tip de discurs ar trebui sa devina prioritate.

Safer Internet Day, Ziua Sigurantei pe Internet, hartuire online, mediu online, Internet, ECDL, siguranta pe Internet, Internet sigur, copii, hate-speech, social media, competente digitale
Safer Internet Day, Ziua Sigurantei pe Internet, hartuire online, mediu online, Internet, ECDL, siguranta pe Internet, Internet sigur, copii, hate-speech, social media, competente digitale
9 februarie 2016 a fost declarata Ziua Internationala a Sigurantei pe Internet anul acesta, sarbatorindu-se de 12 ani in 90 de tari la nivel global. ECDL ROMANIA sustine acest eveniment din 2009 cand a fost preluat oficial si in Romania prin intermediul consortiului Sigur.info si astazi a participat la dezbaterea pe tema Combaterea hate-speech -ului in mediul online din Romania. Cum ii educam si protejam pe copii?. Alaturi de reprezentanti ai sectorului public si privat, experti in domeniu, psihologi, jurnalisti, dar si elevi si profesori, am discutat despre consecintele expunerii copiilor la mesaje instigatoare si am cautat sa identificam metode de educatie care sa combata acest fenomen.

Tinerii nu detin competente digitale in mod firesc pentru a utiliza tehnologia in siguranta si eficient, iar aptitudinile dobandite in mod informal sunt susceptibile de a fi incomplete. Acestia nu isi pot construi abilitatile digitale fara sprijin prin instruire si educatie. ECDL ROMANIA incurajeaza utilizarea Internetului intr-un mod pozitiv si integrat in procesul de invatare si predare formala sau non-formala, prin oferirea instrumentelor si competentelor la standard international, care sa asigure folosirea responsabila si utila a mediului online.  

Cu ocazia Zilei Sigurantei pe Internet au fost anuntati si castigatorii concursului national “Siguranta online in scoala ta” ce a desemnat scolile ce s-au plasat pe primele locuri cu proiectele multimedia ce  au semnalat masuri ce pot fi implementate la nivelul unitatilor de invatamant pentru ca elevii sa beneficieze de o utilizare a Internetului fara riscuri: Locul I – Scoala Gimnaziala Nr. 7 „Sfanta Maria” Timisoara; Locul II – Scoala Gimnaziala "Adrian V. Radulescu" Murfatlar si Locul III – Liceul Teoretic „Nicolae Balcescu” din Medgidia. Premierea a fost sustinuta si de ECDL ROMANIA, alaturi de ceilalti parteneri si sponsori ai Zilei Sigurantei pe Internet  in Romania.

Safer Internet Day este un eveniment sarbatorit la nivel international, desfasurandu-se anual in luna Februarie, sub egida retelei europene "INSAFE" - European Safer Internet Network in cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene.



Citeste mai mult: Copiii sunt expusi la un discurs online instigator - Ziua Internationala a Sigurantei pe Internet 2016

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Powered By Blogger